• Απόφραξη ρινοδακρυικού πόρου στα παιδιά

  Απόφραξη ρινοδακρυικού πόρου στα παιδιά

  του Νίκου Νίτσα, Χειρούργου Οφθαλμίατρου – Παιδοφθαλμίατρου

  Η απόφραξη ρ/δ πόρου είναι αρκετά συχνό πρόβλημα στα παιδιά και υπολογίζεται ότι περίπου 5% των βρεφών έχουν προβλήματα του πόρου.

  ap_por_sm

  ΑΝΑΤΟΜΙΑ

  Τα δάκρυα παράγονται από τον δακρυϊκό αδένα που βρίσκεται κάτω από το άνω βλέφαρο στην εξωτερική του πλευρά. Τα δάκρυα καθώς ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα επαλείφουν τα μάτια και τα ενυδατώνουν. Συγχρόνως απομακρύνονται από το μάτι μέσα από δύο τρυπούλες μία σε κάθε βλέφαρο. Αυτές οι τρύπες ονομάζονται δακρυϊκά σημεία και είναι η είσοδος του δακρυϊκού αποχετευτικού συστήματος. Μετά την είσοδο δακρύων από τα δακρυϊκά σημεία τα δάκρυα τρέχουν μέσα σε δύο σωληνάκια τα οποία ενώνονται σε ένα κοινό σωληνάριο το οποίο μεταφέρει τα δάκρυα σε ένα σάκο το δακρυϊκό ασκό και από εκεί τα δάκρυα πηγαίνουν στην μύτη μέσο ενός σωλήνα που περνά μέσα από τα οστά του προσώπου.

  ΑΠΟΦΡΑΞΗ

  Όταν ένα παιδί βρίσκεται στην ενδομήτριο ζωή ,πριν την γέννηση, μία μεμβράνη φράζει την είσοδο δακρύων προς την μύτη. Μετά την γέννηση η μεμβράνη ανοίγει και τα δάκρυα τρέχουν στην μύτη. Εάν παραμείνει αυτή η μεμβράνη τότε έχουμε απόφραξη και τα δάκρυα τρέχουν έξω από το μάτι. Λόγω της στάσης των δακρύων αναπτύσσονται  μικρόβια και το μάτι πολύ εύκολα μολύνεται. Συχνά τα βλέφαρα είναι κολλημένα το πρωί κατά την έγερση και βγαίνουν εκκρίσεις πυώδεις από το μάτι. Επειδή μετά την γέννηση τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού ο δακρυϊκός αδένας παράγει λιγοστά δάκρυα μπορεί τα συμπτώματα να μην εμφανιστούν αμέσως μετά την γέννηση και να παρατηρηθούν καθώς η έκκριση δακρύων αυξάνει σταδιακά καθώς το παιδί μεγαλώνει.

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Έχει υπολογιστεί ότι γύρω στο 85% των παιδιών με απόφραξη ρ/δ πόρου γίνονται καλά από μόνα τους. Αρχικά ο σκοπός της θεραπείας είναι η αποφυγή των μολύνσεων. Σε ήπιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι. Σε επιμολύνσεις γίνεται χρήση αντιβιοτικών σταγόνων για μερικές ημέρες. Η χρήση αντιβιοτικών σταγόνων ή αλοιφής δεν θεραπεύει την απόφραξη αν και πολλές φορές έχουμε την εντύπωση επειδή οι εκκρίσεις μειώνονται ότι υπάρχει θεραπεία. Γι αυτό η κατάσταση χειροτερεύει μετά την διακοπή των αντιβιοτικών. Σε πολλές περιπτώσεις μασάζ στην περιοχή του σάκου και του πόρου μπορεί να βοηθήσει ώστε να ανοίξει η απόφραξη. Γενικά συστήνεται 5-10 φορές μασάζ 3 με 4 φορές την ημέρα.

  ΔΙΑΝΟΙΞΗ

  Εάν μία απόφραξη δεν βελτιώνεται η διάνοιξη είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία. Ένας καθετήρας περνά από το κάτω και το άνω δακρυϊκό σωληνάριο και σιγά-σιγά προωθείται προς την μύτη και σπάζει την μεμβράνη. Η διάνοιξη με αυτόν τον τρόπο είναι αναίμακτη χωρίς ουλές και σημάδια και έχει επιτυχία 95%.

  ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΝΟΙΞΗ

  Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως σε 85% των περιπτώσεων υπάρχει αυτόματη ίαση. Συνήθως έως 6 μηνών το παιδί γίνεται καλύτερα. Τα περισσότερα (όχι όλα) παιδιά βελτιώνονται μέχρι την ηλικία των 12 μηνών. Έτσι λοιπόν,  εάν μέχρι 12 μηνών δεν υπάρξει βελτίωση επιβάλλεται να γίνει καθετηριασμός και διάνοιξη πριν το παιδί γίνει 1,5 έτους.